- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Midt-Chios > Vrontados

Vrontados

Vrontados er kommunesenter for Homeroupolis og ligger som en forstad like nord for Chios by. Her finner man minnesmerket over de savnede sjømenn og de fleste innbyggerne er nettopp sjøfolk og fiskere.  Homers sten, Daskalopetra ligger her, Chios offentlige sykehus, de ofte avbildede vindmøllene tris milis(som egentlig er fire), et sjøfartsmuseum og klosteret Agios Stefanos.

Stranden Ormos Lo er en av de beste på Chios og har blått flagg.
Rakettkrigen i Vrontados
Det Vrontados er mest kjent for er trolig rakettkrigen som foregår i påsken mellom to rivaliserende kirker, Panagia Erithiani og Agios Markos. Forberedelsene foregår lang tid i forveien ved at kraftige, hjemmelagede raketter blir produsert, ikke helt uten fare for liv og lemmer.

Rakettene blir plassert på utskytingsramper og avfyrt i hundretalls av gangen ved midnatt påskeaften etter at presten har erklært Kristi oppstandelse. Titusenvis av raketter suser mot de to kirkene og målet er å treffe klokketårnet. Dette er ikke noen ufarlig skikk og folk har blitt skadet og til og med drept. Innbyggerne rundt de to kirkene pakker husene sine godt inn i sikkerhetsnett og sitter brannvakt.

Det finnes to forklaringer på hvordan denne tradisjonen oppstod. Den ene, og den jeg har fått fortalt, er at krigen opprinnelig ble gjennomført ved bruk av kanoner, men at de startet med raketter da tyrkerne beslagla alle kanoner fordi de ikke ønsket at befolkningen skulle disponere slike våpen.

Den andre versjonen, ifølge nettsiden dedikter til rakettkrigen, er at tyrkerne nektet chiotene å feire påsken i henhold til sine tradisjoner. Derfor innførte chiotene rakettkrigen for å holde tyrkerne på trygg avstand, slik at feiringen kunne foregå i henhold til tradisjonene.

Hvis man befinner seg på Chios i påsken, er rakettkrigen i Vrontados absolutt noe å få med seg, forutsatt at man overværer den på avstand! En fin plass å se den er oppe i veien som bukter seg oppover fjellet Aepos. Her kan man overvære midnattsmessen i kirken som ligger ved siden av veien, før man går ut og overværer rakettkrigen som allerede har hørtes en stund pga prøveskyting. Vær ute i god tid hvis du ønsker å komme frem, for etterhvert blir det tendenser til trafikkork!