- Vindenes og duftenes y!


Hjem > Praktiske rd A - > T - V


Ta med hjemmefra
Jeg har sluttet å dra på vaskemidler, koster og kluter til oppvasken, det får man kjøpt på minimarkedene, men jeg tar med et par kopphåndklær. Det får man også kjøpt, men de er jo så mye bedre når de har vært noen runder i vaskemaskinen! Dersom det ikke er klessnor og klyper på bostedet, er det også ting man får kjøpt på minimarkedet.

Taxfree
Det er ingen taxfreebutikk på Chios flyplass, kun en kiosk hvor man kan få kjøpt litt og spise og drikke, men ikke fortvil. Prisene på Chios ligger på taxfree-nivå.

Taxi
er et rimelig og hyggelig fremkomstmiddel. Man betaler litt ekstra dersom man ringer etter taxi fremfor å gå og finne en (inne i byen har de "holdeplass" ved byparken og nederst i Kountouriotou-gaten som munner ut i havnegaten i "det sørlige hjørnet" av havnen).

Tipsing
Et fryktelig vanskelig tema, synes jeg og hvis du har tips om forbedring av dette avsnittet, er jeg veldig takknemlig! Noen gir prosenter, andre runder oppover på regningen.

Selv om alt er inkludert i regningen man får på tavernaen/restauranten, er det vanlig å legge igjen 5-10% tips hvis man er fornøyd med maten og servicen. Størrelsen på tipsen varierer litt med regningen. Er regningen stor, kan man bruke litt lavere prosentsats.

Rengjøringshjelpen på hotellet kan man også godt tipse hvis man er fornøyd med servicen. Noen legger litt hver dag, andre legger litt når de reiser. En euro eller to til dagen.

Taxisjåføren pleier vi å runde oppover for, alt ettersom hvor fornøyd vi er, og det har vi alltid vært ;-) Søker man på nettet, får man 1-2€ til svar.

Frisøren, står det på nettet, bør få en euro.

Tog
Nå er det ikke akkurat jernbane på Chios, men et lite turisttog har de fått. Toget har to ruter: En starter fra like ved flyplassen og går gjennom Kambosområdet og en starter ved rådhuset og går gjennom byen. Du finner mer info på nettsiden til sightseingtoget.

Vandring
For den som liker vandreturer, finnes det flere ruter man kan velge på Chios. Noen av rutene finner du hos Chiosnet og hos Chios.gr.  En liten reisebeskrivelse og rapport fra noen av rutene kan du finne hos Mr. Walker.

Vannet
på Chios kan drikkes, men det kan være en anelse salt(og vel så det i tørkeperioder) og kaffen får litt rar smak. Dersom du ikke ønsker å drikke vannet fra krana, finnes det vannflasker i alle størrelser og varianter å få kjøpt.  Husk å ikke sløse med vannet i krana, det er ikke overflod av det!

Visakort
er greit å bruke i minibankene og mange butikker(også i Armolia) tar visakort etter hvert. Selv har vi i tillegg til kortet på lønnskontoen vår, anskaffet et kort fra Gebyrfri Visa. Det er gratis å ha, og er en grei reserveløsning i tilfelle det andre svikter. 

Veiene
Veistandarden på Chios er jevnt over veldig bra og stort sett er det asfaltert. Noen grusveier finnes det, og i regnværssesongen kan disse bli delvis utvasket av regnvær, men det kjøres veiskrape og i juni 2006 var f.eks kvaliteten på grusveien vi kjørte mellom avkjørsel før Kambia og til Leptopoda god på den ene siden og brukbar på den andre siden av dalen.

Et lite *bært* med bilens horn før svingen på smale veier er vanlig.

Nb! Når veibanen blir våt blir den skikkelig glatt! Pass på etter regnvær, eller bare hvis du er ute og går og noen har spylt så vannet renner ut på veien. *svupp* sa det i en bakke hvor vannet rant og jeg mistet hele fotfestet.