- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Praktiske råd A - Å > S


Skogbrann!
Chios er en av de grønneste øyene i Hellas, men når man kjører rundt, ser man noen steder spor etter skogbrann. Svartsvidde trær, eller bare svarte stammer, som står og minner oss på skogbrannfaren. La oss hjelpe til med å forhindre at det blir flere! Kast ikke sigarettstumper ut av bilvinduet eller fra deg på bakken, selv om du har slukket den godt. Bruk askebegeret eller en tom brusboks til askebeger! Eller spar røyken til en koselig pause på en taverna! En tom brusboks er fin til askebeger på stranda også. Ingen har vel lyst til å komme til en strand full av snaiper, selv ikke vi som røyker.

Skogbrann kan også forårsakes av søppel, f.eks glasskår, men vi kaster selvfølgelig ikke søppel andre steder enn i søppelkassene!

Strandstoler og parasoller
Det finnes ikke så mange strender med stoler og parasoller på Chios, men de finnes. De fleste finner man på Karfas. Noen i Vrondados, Komi, Agia Fotia...

Strandmadrasser og parasoller til salgs
Strandmadrasser får man enkelt kjøpt i de fleste minimarkeder og inne i byen. Alt fra billige stråmatter som kanskje holder hele ferien, til de av litt bedre kvalitet eller oppblåsbare madrasser i ulike fasonger og varianter. Enten står de ferdig oppblåst, eller så får man dem som regel pumpet opp mens man venter.  Prisen på slike ting her hjemme har sunket de siste årene, så jeg vet ikke helt hva som lønner seg økonomisk, men man slipper iallfall å ha dem i kofferten!
Parasoller burde være like enkelt å få tak i, for dem som liker å ha skygge på stranda :-)

Sport
Fotball og basketballstadion i Thimiana, svømmehall med olympiske mål i Kontari, surfing, dykking etc. fra Karfas. Sykkelutleie.

Språk.
De fleste på Chios snakker godt engelsk, og du vil også kunne treffe på noen som kan litt, eller mye norsk fordi de har vært i Norge, men der, som ellers, setter de pris på at man forsøker seg på litt gresk, om ikke annet så for å si takk(efcharistå), God morgen/god dag/god kveld(kalimera/kalispera/kalinichta), hei (jassu, til dem som er yngre enn en selv  grovt sagt, eller den høflige flertallsformen jassas).

Strømmen
i Hellas er dyr, så man bør slå av lyset når man ikke er i rommet. Av samme grunn betaler man pr. døgn for bruk av luftkondisjonering. Dersom man kjøper luftkondisjonering og bestemmer seg for å ikke bruke den likevel, er det lurt å si fra til hotellet om dette/levere tilbake fjernkontrollen, ellers må man betale for antall døgn man har hatt det, selv om den ikke har vært i bruk. Med mindre det er teller på den! Nettet er 220V og man trenger normalt ikke adapter.

Svømmehall
Chios har en stor svømmehall med olympiske mål. Kanskje noe for svømmeklubbers gruppereise/treningsleir?

Sykehuset
på Chios har vi dessverre stiftet bekjentskap med, og det ble utelukkende en positiv opplevelse. Du finner det ved sjøen nord for Chios by, i Vrondados. Vi ankom der med 4-åringen og hans kutt i haken. Noen av de voksne grekerne på venteværelset ordnet opp for oss, stakk hodet inn til doktoren og sørget for at vi kom raskt inn. Kuttet ble vakkert sydd, og vi dro ut derfra med en resept på antibiotika og beskjed om å komme tilbake til kontroll. Det ble noen kontroller før stingene kunne tas, men enden på visa var god.  Såret grodde fint, og arret er ubetydelig. Husk å ta med deg E-111 fra trygdekontoret og passet ditt som legitimasjon.

Ellers er sykehusinnleggelse i Hellas basert på at familien trår til og hjelper pasienten. Både med vask, toalettbesøk og mat. Et familiemedlem blir gjerne på sykehuset sammen med pasienten for å sørge for at denne får pleie.