- Vindenes og duftenes y!


Hjem > Praktiske rd A - > M


Maten
på Chios er god! Vi pleier å spørre hva de har for noe godt i dag og bestiller på den greske måten: Mange småretter og noen hovedretter midt på bordet, og alle forsyner seg av det de måtte ønske. Maten kommer til bordet etter hvert som den er ferdig tillaget, så ikke bli overrasket om det kommer litt hulter til bulter  mens du spiser. Mist ikke tålmodigheten dersom du ber om regningen og det tar tid før den kommer. De har nok ikke glemt deg, de prioriterer sannsynligvis bare de som ikke har fått mat ennå. Vi er jo på ferie og har god tid!

Melkeallergi/intoleranse
Vi har diagnose proteinintoleranse(null gluten/hvete og melk) Norsk astma og allergiforbund har gitt ut en pdf-fil med språkkort som kan være til hjelp. Den finnes på flere språk(og også for flere allergener), og vil man ikke ha den som pdf, kan man også bestille den som lommeparlør fra naaf.

Det går ganske greit å styre unna gluten og melk. Mye av maten blir laget med olje, noen få ting blir stekt i smør og brød blir brukt i kjøttkaker f.eks, men det går greit å spørre! Typiske ting man dessverre går glipp av er retter med yoghurt og ost, men det finnes mye annet godt å velge mellom! Grønnsaksretter, langkokte gryteretter, grillmat...

Mesimeri
betyr "bare" midt på dagen, men det er grekernes siesta. Etter at de har stengt i i ett-halvto tida, går de ut, eller hjem, for å spise lunsj. Etterpå hviler de bort de varmeste timene på dagen. Fra kl. 15-18 vil de ha det stille. Å putre på moped gjennom en "øde" landsby da  er ikke det lureste man kan gjøre (-og vi gjorde det på vår første tur. De få folkene vi så, kikket ikke så vennlig på oss som vi var vant til). Tenk deg hvordan du ville reagere om naboen begynner å klippe plenen klokka 07 en søndag morgen, så vet du omtrent hvor viktig mesimeri er!

Mobiltelefon
Det er god dekning for mobiltelefon på  Chios. Har du et abonnement som skiller veldig i pris mellom de ulike greske, _og_ tyrkiske, leverandørene, lønner det seg å passe litt på, for det kan fort skifte mellom de ulike leverandørene når du beveger deg rundt! Tyrkiske leverandører er dyre og på enkelte steder på Chios kan telefonen bytte over til en av dem! En lur måte å unngå det på, er å låse telefonen til en valgt leverandør. Vet du ikke hvordan, står det i bruksanvisningen til telefonen.

Er dere mange som reiser sammen og har tenkt å kommunisere med mobiltelefon, eller du venter mye telefoner fra Norge, lønner deg seg å kjøpe greske  kontantkort. Jeg har aldri kjøpt, men det gjøres visstnok like enkelt som her hjemme. NB! Dersom telefonen din er operatørlåst, vil ikke kontantkortet virke! Dersom bindingstiden har gått ut, får du opphevet operatørlåsen ved å ta kontakt med teleselskapet eller sjekke internettsidene deres.

Museum
Det er mange museer på Chios. Mange av dem har stengt på mandager. Chios online har en grei oversikt over museer og åpningstider.

Myggen
trives på Chios også. Hvor mye eller hvor lite det er av den, varierer vel med årstiden og klimaet, og vi har aldri vært spesielt plaget med den så lenge vi har tatt våre forholdsregler. Vi har hatt godt resultat med myggstiften MyggA, så den har vi med hjemmenfra. I tillegg kjøper vi en elektrisk duppeditt, en moskitomaskin, på minimarkedet. Disse får man enten med små "papptabletter" som skal skiftes hver kveld, eller med en flaske med væske som varer hele ferien og vel så det. Noen ganger kan du kanskje finne moskitomaskin på bostedet, og trenger bare å kjøpe påfyll. I tillegg er det selvfølgelig viktig å ikke ha lyset på på rommet dersom man har vinduer eller dører åpne!

Dersom vi _blir_ stukket, har vi hatt stor nytte av salven Fenistil Gel/Fenistil roll-on som man får kjøpt i de fleste minimarkedene. Smører vi med denne så fort det lar seg gjøre etter at myggen har vært der og en del ganger etter dette, virker det som om vi slipper unna stygge hevelser og kløe. Er du ekstra plaget med myggen, er det en del som har glede av å ta en daglig Zyrtec(allergimedisin som heter det samme i Hellas som her hjemme) som forebyggende. 

Noen har også fått kortisonkrem av den greske apotekeren hvis de har spurt om noe til myggstikkene. Det demper kløen og evt. betennelse bra, bare husk å vaske det av deg før du går i solen, for kortison på huden kan gi varige leverflekker!