- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Praktiske råd A - Å > J - L


Kaffe
Frappé er gresk iskaffe.  Den lages ved at pulverkaffe vispes med vann og evt. tilsettes melk, sukker, (baileys, tia maria eller iskrem. Eller alle delene). Den serveres med isbiter og sugerør og er et nydelig alternativ til varm kaffe i varmen! Man kan bestille 3 søthetsgrader; sketå(usøtet), metriå(medium søt) eller glikå(veldig søt) og man kan bestille med eller uten melk,. En medium søtet frappé med melk blir da: Ena Frappé metriå me gala, parakalå(vær så snill).

Frappé er enkelt å lage selv, man tar en skvett vann, en t-skje pulverkaffe og evt sukker og rister/visper dette til det skummer godt. Man kan bruke syltetøyglass, shaker eller en eller annen vispeinnretning. Deretter tilsetter man melk  og isbiter om man ønsker det og fyller evt. opp glasset med mer vann.

Gresk kaffe er kruttsterk og blir servert i små kopper med eller uten sukker. Det er meningen man skal røre litt rundt og så la koppen stå til gruten har sunket ned. Med andre ord ikke noe man sluker i seg i en fei, for da sitter man der med munnen full av grut.

I tillegg kan man få Filtercoffee(traktekaffe), Nescafe(pulverkaffe) og andre, internasjonale kaffe/iskaffetyper.

Kirkene langs veien
Når man kjører langs veiene, kommer man stadig forbi bittesmå kirker som står i vegkanten. Noen enkle konstruksjoner, andre sirlige kopier av ekte kirkebygg. Noen er til minne om en som har blitt trafikkdrept på stedet, noen er for å feire at en overlevde, og noen er kanskje bare fordi man ville ha en kirke akkurat der?

Kirkebesøk
Mange av kirkene er åpne og man kan gå inn, tenne lys og legge et lite bidrag i kirkekassen. Bare husk anstendig antrekk! Bukser eller knelangt skjørt og ikke bare skuldre! Ikke gi opp om du tilfeldigvis befinner deg utenfor en kirke uten det korrekte antrekket. Kanskje har du en pareo å knytte rundt deg, eller et badehåndkle, eller det kan hende at kirken har kappe du kan få låne.

Kino
Om sommeren er det utendørskino i parken i Chios by. Filmene sendes i orginalspråk med undertekst på gresk.

Klesvask
På de større hotellene har de vaskeriservice og man får tøyet tilbake pent brettet og strøket, men det er veldig fort gjort å skylle opp litt tøy selv! Det er veldig god klestørk og tøyet tørker i løpet av dagen, selv om det er dryppende vått når man henger det opp. På alle bostedene vi har vært har det vært tørkesnor/stativ. Det eneste man kanskje kan savne, er en balje eller en tett propp slik at vasken ikke lekker. Nomaden selger "reisepropp", minimarkedet selger rimelige baljer, eller hva med en "reisevaskemaskin": Fyll en bærepose med tøy, såpe og vann, knytt igjen og rist.

Klokka
stilles en time frem i forhold til hos oss.

Klosterbesøk
Her gjelder samme regelen som ved kirkebesøk: Anstending antrukket med bukse eller knelangt skjørt og tildekkede skuldre. Også her muligheter for å få låne kappe. Klostrene er stengt i mesiméri(siestatiden), mellom kl. 14 og 16.

Landsbyfest - Panigyri
Nå skal ikke jeg late som om jeg kan en masse om landsbyfester, faktisk har jeg ikke vært på noen ennå, men jeg ville bare dele det jeg har lært om musikerne på landsbyfester. Musikerne på den tradisjonelle landsbyfesten spiller for en prosentandel av inntektene på festen, fastsatt etter hvor gode de er. Det vil si, lønnen deres er i en stor grad det folk legger på av penger underveis(noen ganger legger de på penger for å få en spesiell dans, og så er det de som har betalt som danser). Derfor, sitter du på en landsbyfest og ser andre legge på penger, er det jo bare å hive seg på og gi en slant! Pengene blir liggende til festen er slutt. Først da blir de samlet sammen og telt opp.

Er det matservering, vil jeg påstå at det er spiseplikt! Hvis vi opptar plass og bare tar en drink, ødelegger vi for finansieringen av arrangementet! Gjør det til en helaften og ta middagen på landsbyfesten :)


Lege og tannlege
Det finnes engelsktalende leger og tannleger på Chios.