- Vindenes og duftenes y!


Hjem > Praktiske rd A - > G - I

Glutenfritt
Jeg har ikke klart å finne glutenfritt brød på Chios, men det går det fint an å ta med hjemmefra. Evt. blås i brød og fråtse i det som er av frukt, grønt og gode råvaer. På tavernaene er det ikke noe problem å finne glutenfrie alternativer, for glutenmel er ikke noen stor bestanddel i den greske matlagingen.

Norsk astma og allergiforbund har gitt ut en pdf-fil med språkkort som kan være til hjelp. Den finnes på flere språk(og også for flere allergener), og vil man ikke ha den som pdf, kan man også bestille den som lommeparlør fra naaf.

Mye av maten blir laget med olje, noen få ting blir stekt i smør og brød blir brukt i kjøttkaker f.eks, men det går greit å spørre!

Gruppereiser
Chios egner seg godt for gruppereiser. Enten man vil male, fotografere, gå turer, studere floraen(boken om Chios orkideer er tykk f.eks), studere historie og arkitektur, trene i svømmehallen, bare hygge seg sammen med andre med god mat og drikke, dykke/ta dykkersertifikat(krever tid til "aklimatisering" før man skal fly hjem), lære gresk, lære gresk kokekunst... 

Hjelm
Be om hjelm når du leier moped/motorsykkel! Ulykker kan skje selv den beste. Dessuten har kontrollen blitt veldig skjerpet de seneste årene og boten for å kjøre uten hjelm svir! Sommeren 2007 er boten for å kjøre uten hjelm på 350€

Hvite trestammer
Jeg har spurt noen ganger gjennom årene uten å få noe skikkelig svar, "because" ;-) -men nå mener jeg å vite at stammene pensles med kalk for å hold insekter unna. Dessuten er det jo pent, og fungerer som "veiviser" i mørket.

Høflighet
Det er vanlig at man hilser når man kommer inn på butikken, tavernaen etc.
På gresk: Grekerne er mer formelle enn oss i tiltaleform. Når man hilser på en person som er eldre enn en selv, brukes flertallsformen(som på tysk) Jassas. Det sier man altså også om man hilser på mer enn en person samtidig. Hilser man på en man er dus med, heter det Jasso. Ellers fungerer det veldig fint med engelsk også :)

Man kler seg anstendig når man går inn i butikker eller restauranter, og når man skal inn i kirker eller klostre, skal man dekke til skuldrene og knærne. Bikini eller badebukse vil nok bli oppfattet som ganske sjokkerende antrekk andre steder enn på stranden. Ellers er det med påkledning en smakssak. Grekerne er flinke til å pynte seg når de går ut, så for eget velværes skyld har vi litt finere tøy med til kveldsbruk. Dessuten er det koselig å kle seg litt opp før middagen :)

Vil man ta bilde av noen, bør man spørre om lov først. Det er ikke alle som liker å få et kamera oppi nesen, og ikke minst finne bilder av seg selv på nettet som de ikke visste fantes! Universalregel for hele verden, forøvrig.

Oppfører man seg pent og viser at oppdragelsen er i orden, går det meste greit. Noen ting er annerledes enn her hjemme, mye er likt, men folk er jo ikke dumme og skjønner at vi er turister. 

Internett
Det er trådløst nett over alt på kafeer og tavernaer og hoteller.

Adsl og trådløst nettverk har kommet til Chios også, så sjekk med hotellet du skal bo på! På Sun Village har de trådløst nettverk på alle rom.