- Vindenes og duftenes y!


Hjem > Praktiske rd A - > C - F


Cøliaki/glutenintoleranse
Vi er et par i familien med proteinintoleranse, dvs at vi ikke spiser hvete/gluten/melkeproduker eller soya. Du finner en gresk ordliste som kan være til hjelp på http://olesivert.com/forum/gresk.htm

Det går greit å spise ute og ha matintoleranser. Mye av maten blir laget med olje, noen få ting blir stekt i smør og brød blir brukt i kjøttkaker f.eks, men det går greit å spørre! 

Driks
Et fryktelig vanskelig tema, synes jeg, for det går mye på skjønn. Noen gir prosenter, andre runder oppover.
Selv om alt er inkludert i regningen man får på tavernaen/restauranten, er det vanlig å legge igjen 5-10% tips hvis man er fornøyd med maten og servicen. Størrelsen på tipsen varierer litt med regningen. Er regningen stor, kan man bruke litt lavere prosentsats.

Rengjøringshjelpen på hotellet kan man også godt tipse hvis man er fornøyd med servicen. Noen legger litt hver dag, andre legger litt når de reiser. En euro eller to til dagen.

Taxisjåføren pleier vi å runde oppover for, alt ettersom hvor fornøyd vi er, og det har vi alltid vært ;-) Søker man på nettet, får man 1-2€ til svar.

Feriemagen
Dersom man har følsom mage, bør man kanskje følge de rådene som blir gitt her hjemme for hva man ikke bør spise, men vi har spist alt (isbiter, salat, iskrem fra spann, krem...) uten at magen har protestert. 

Film og fremkalling
Det finnes mange fotobutikker som fremkaller film både på timen og ellers. De vi har forsøkt, har levert helt utmerket resultat .

5€ fra minnebrikke til foto-cd
7€ fra minnebrikke til Kodak-cd
0.40€ fra kamera til papirkopi
0.30€ fra cd til papirkopi
Fra film koster det 0.24€ pr. foto. 10x15.

Alle prisene er fra 2006 og hentet fra fotobutikken Giorgos Vas. Kakitsis som ligger i havnen i Chios by. Jeg har fått den anbefalt som både punktlig og god, men har ikke testet den selv siden minnekortet mitt aldri har blitt fullt.

Flyplassen
på Chios er liten,en ankomsthall og en avgangshall med aircondition, og har ingen tax-free. Den har en kiosk hvor kan få kjøpt snacks, sandwicher og ulike drikker i tillegg til noen få souvernirer og mastik-produkter.

Chios flyplass ligger i utkanten av Kambos-distriktet og transfertidene til og fra charterbostedene er særdeles kort, fra 5-10 minutter og oppover.

Hvis man har god tid ved avreise, går det an å sjekke inn bagasjen og ta en tur på stenstranden på den andre siden av veien, men se opp for trafikken! Det går også an å sette seg på terrassen utenfor terminalen og få med seg de siste strålene av sol før hjemreise, eller gå langs veien ca. fem minutter mot Chios by og slå seg ned utenfor konditoriet som er der. -men pass på! De har allverdens lekkerier! ;-)

Gatebelysning
er det dårlig med på Chios også, og nettene er mørkere her enn hjemme, så noen synes det er greit å ha med en liten lommelykt. En refleks er nok heller ikke dumt å ha hvis man skal ut og gå langs veier uten fortau!