- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Nord-Chios > Inousses

INOUSSES

Inousses, skipsredernes øy, ligger i nord-øst mellom Chios og Tyrkia og er egen kommune. Inousses var i oldtiden kjent for sine utsøkte viner. Oinos er antikkens gresk for vin, herav navnet Inousses, eller Oinousses.

Vi dro på en organisert utflukt, men det går jevnlig rute-båter hit fra Chios. Rutetider finner du på websiden til oinousses.gr

Man kan også ta bil opp til Langada og chartre en båt til å frakte seg over. Rough guide 2005 opplyser i følge kilder om følgende taxi-menn:

Mr. Boundolas (694 45 14 604) or Mr. Tiniakos (694 41 68 104). 45€ pr. "båtlast".

Øya ble forlatt under revolusjonen i 1821 og innbyggerne kom tilbake etter 1827. Beborne slet under den tyrkiske okkupasjonen, og mange ble sjømenn pga den høye skatten. Mange av disse klarte å skaffe seg egne skip, og noen av de rikeste, og mest berømte rederne i verden, kommer fra denne lille øya. En reisehåndbok nevner at det totalt dreier seg om 500 skip. Det er også en maritim skole her.

Det finnes overnattingsmuligheter, tavernaer og mange fine strender. Dessuten en aldeles nydelig kirke, "belagt" med gull innvendig og det spesielle klosteret Evaggelsimos. Klosteret ble bygget av en skipsrederfamilie til minne om datteren som døde under spesielle omstendigheter.

Inousses ved Chios

Havfruen som vokter innseilingen til Inousses havn.