- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Midt-Chios > Nea Moni

Nea Moni

I klosteret Nea Moni fra det 11. århundre finnes et lite hus hvor det står et glassskap med skjeletter fra massakren i 1822. Klosterets fresker og mosaikker har gitt det berømmelse langt utover Chios' grenser og sikret det en plass på Unescos verdensarv-liste. Nea Moni ligger vest for Chios by, omtrent midt på øya, og man kan komme dit via flere ruter. Hovedveien munner ut i "rundkjøringen" rundt parken inne i byen.

Klosteret ble påbegynt av den bysantinske keiser Constantine IX Monomachus i 1046 på oppfordring fra tre eremittmunker som på mirakuløst vis fant et ikon av Jomfruen på stedet. Han døde før bygget stod ferdig og hans hustru fullførte byggingen. Klosteret stod ferdig i 1055.  Nea Moni symboliserer frihet og selvstyre. Det ble grunnlagt av en keiser og var derfor hevet over alle regler. Privilegiene var respektert av alle, og under tyrkisk herredømme hadde Nea Moni den unike retten til å ringe med kirkeklokkene.

Klosteret huset i sin tid 100-vis av munker, men er nå bebodd av en enslig gammel nonne, Miriam, og noen katter.  Når den siste nonnen faller bort, skal klosteret overtas av munker.

Nea Moni er stengt under "mesimeri", den greske siestaen, som det meste annet. Husk anstendig antrekk; langbukse/knelangt skjørt og tildekkede skuldre.

Klosteret Nea Moni