- Vindenes og duftenes øy!


Hjem > Om Chios > Mastik

Mastik

Mastik, sultanens tyggegummi, romernes tannpirkere og Chios rikdom.

Da Agios Isodóros(Chios' skytshelgen) ble ført til sitt martyrium av romerne, gråt han tårer av smerte og sorg. Hver tåre ble til et mastiktre og kvaen er trærnes tårer. Treet sies å avgi kvae kun på Chios, og kun sør på øya. Det latinske navnet på Mastik-treet er Pistachia Lentiscus Var chia.

Mastikens kvae har en helbredende og aseptisk effekt, den gir frisk pust, hvitere tenner og har gitt gode resultater i behandlingen av magesår. Selv Hippocrates lovpriste mastikens legende virkning mot hoste og forkjølelse.

Det er 25 landsbyer som inngår i mastikprodusjonen. Opprinnelig var det 27, men 2 ble totalt ødelagt i jordskjelvet i 1881. mastiklandsbyene kalles Mastichochoria.

Tappingen av mastik foregår ved at man strør ut ren, hvit sand/kalk under trærne. Deretter rispes det i treet slik at kvaen renner ut. Når kvaen kommer i kontakt med luften, tørker den og faller ned. Deretter blir den samlet opp og møysommelig renset for rusk og rask. Dette er håndarbeid.

Mastik har vært Chios' hovedlevevei i uminnelige tider, sammen med skipsfart. Mastik var også grunnen til at Chios så lenge fikk leve i fred for det tyrkisk overherredømme. Sultanen lovet å la Chios i fred i bytte mot mastik, og angivelig betalte Chios all sin skatt på denne måten. Mastik finnes i dag i medisiner, parfymer, tyggegummi, mat, maling, ferniss, likør ...
Mastiktrær på Chios

Mastiklund